< Back

Miranda – a cigány holokauszt

A „Miranda – a cigány holokauszt” című kiállítás egy globális, 18 hónapon át tartó és több művészeti ágon átívelő projekt. A „Miranda szemével” (Through Miranda's Eyes) része, melyet a kultúrák közti párbeszéd és a történelemoktatás reformja iránti elkötelezettség inspirált. A kiállítás célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a II. világháború idején bekövetkezett roma holokausztra, illetve közelebb hozza a közönséghez a roma művészetet és kultúrát.

A szélesebb közvélemény számára máig sem ismert, hogy a II. világháborús náci Holokauszt során az európai roma lakosságnak is mintegy felét elpusztították. Az Európai Unióba érkező menekültek növekvő számát látva szembe kell néznünk a kérdéssel: hogyan kerüljük el, hogy a történelem megismételje önmagát?

A projekt megalkotója, Veijo Baltzar kulturális tanácsos 2001-ben interjút készített a roma holokauszt egyik túlélőjével, Mirandával, akinek története mély nyomokat hagyott benne. Miután úgy döntött, hogy részletesebben is feldolgozza a témát, szembe kellett találkoznia az egykori náci érvvel, hogy a romák élete nem emberhez méltó. Élményei hatására a Holokauszt oktatásának egy új, innovatív módszerét dolgozta ki, amely a művészet segítségével ismertet meg bennünket egy emberhez méltó élettel, amelynek történetét a világháború előtti, közbeni és utáni társadalmi változások háttere előtt meséli el.

 

3.8 - 2.11.2017

Holokauszt Emlékközpont

1094 Budapest, Páva u. 39.