< Back

Finn kortárs jazz Budapesten - újra itt a New Jazz from Finland

Ismét Budapesten a "New Jazz from Finland" rendezvénysorozat a FinnAgora és a Budapest Music Center szervezésében! December 7-én és 8-án az OPUS Jazz Club a finn kortárs jazz legjobb és legizgalmasabb neveit fogja bemutatni.

A Mopo három energikus zenész triója, amely 2009 őszén alakult. A baritonszaxofon, a dob ​​és a nagybőgő játékában egyaránt megtalálható a jazz, a punk és a finn természet hatásai. Az előadás során kompozíciók születnek, fejlődnek és együttes erővel viszik tovább a hallgatót további meglepetések irányába. A zenekar együttműködött már többek között a trombitás Verneri Pohjolával és Anna Tahkola vizuális művésszel is. 2011 májusában a zenekar elsőként végzett a Fiatal Nordic Jazz Comets verseny finn selejtezőjén. A Mopo eddig négy albumot adott ki, "Jee!" (2012), "Beibe" (2014), "Laivalla" (2016) és a Ville Leinonennel előadott "Mopocalypse" (2018).

Az OK:KO négyesfogat a finn dobos, Okko Saastamoinen által vezetett, a fiatalabb generáció legrangosabb finn jazz-zenészeiből álló kollektíva. Kompozícióiban Okko nagy hangsúlyt fektet arra, hogy azok tág teret biztosítsanak az improvizációknak, melyek révén a tagok kreativitásuk legjavát adva úgy viszik tovább a zenét újabb irányokba, hogy közben annak lényegéhez hűek maradnak. „Ez a párbeszéd üdévé, rendkívül vibrálóvá és több dimenzióssá teszi a zenénket” mondja Saastamoinen. „Megpróbáljuk a zenekar hangzását mindig frissen tartani, a törékeny hangszövetektől kezdve egészen az izzó hangulatokig.” Azok a zenei hatások, amelyeket a zenekar tagjai Okko szerzeményeihez hozzáadnak, a nyugati zenekultúra bármely szegmenséből érkezhetnek. A kölcsönös bizalom, a zenei játéktér egysége és az improvizáció számítanak kulcsszavaknak.

 

https://opusjazzclub.hu/

7.12.2018, 20:00.
Mopo

8.12.2018, 20:00.
OK:KO

Opus Jazz Club (Budapest Music Center), 1093 Budapest, Mátyás utca 8.